Braw Bakir kom til Danmark som 14-årig, fik job i Netto og er i dag chef for 13.500 medarbejdere: “Men så skal du næsten have hele historien”

Dette er ikke en historie om vellykket integration, for den fortælling gider han ikke, siger Braw Bakir, der som 16-årig begyndte i Netto og nu er strøget til tops som kædens salgsdirektør. Vi tog med ham til butiksåbning midt under coronakrisen for at få hele historien

brawbakir_stevenachiam_FV21879.jpg
Longread
Eksklusivt for kunder
06. jun 2020 KL. 8:00

Der er kun 30 minutter til åbningen. Så sker det. Efter fire uger kan den lokale Netto i Jyllinge lidt nord for Roskilde igen slå dørene op. Butikken er blevet gennemrenoveret og indrettet efter det helt nye koncept, som i Salling-koncernen går under navnet Netto 3.0.

Det er butikker med et moderne look – og nogle vil måske sige mere eksklusivt udtryk – om end der stadig er tale om en discountforretning, for Netto har ikke ændret én eneste pris, selvom en del af butikkerne har fået nyt udseende.

“Det er vigtigt, at du lige får det med, for folk tror, vi er blevet meget dyrere, efter vi har nyindrettet butikkerne. Nu er alting jo så fint og flot,” siger Braw Bakir, 37, og griner.

Synlig i butikkerne

Han ved om nogen, hvad han taler om. For som salgsdirektør i Netto har han i løbet af sin karriere besøgt samtlige 516 butikker i Danmark, kender hver en kvadratmeter og er på fornavn med en stor del af de butikschefer, der hver eneste dag slår dørene op til Danmarks største discountkæde.

“Jo, Netto er da en stor spiller, men større er vi heller ikke. Jeg kan sagtens nå at komme rundt og besøge en fem-seks butikker i løbet af en dag, og i påsken nåede jeg 55 butikker på to dage,” konstaterer han.

“Det er vigtigt for mig, at jeg er synlig ude i butikkerne, så vores ansatte ved, hvem jeg er, og at de kan komme til mig. Jeg vil gerne være tilgængelig og er ikke typen, der bare sidder på et kontor og sender e-mails ud. Jeg er ude blandt vores ansatte så meget som muligt,” siger Braw Bakir og hilser på to Netto-medarbejdere, der har fået til opgave at rulle den røde løber ud foran butikken.

“Normalt vil der være langt mere gang i den til sådan en åbningsfest, men på grund af corona har vi aflyst Nettos husorkester, der plejer at spille jazz, ligesom vi ikke har slagtilbud, der kan få folk til at strømme til, for det har regeringen advaret mod,” siger Braw Bakir og stikker sin albue frem for at hilse på en ung medarbejder på vej ind i butikken.

“Jeg hilser altid på samtlige medarbejdere, når jeg besøger en butik. Altid. Det hænger nok sammen med, at jeg som person er meget jordnær, og jeg vil gerne snakke og være tæt på mine kolleger.”

Han kalder derfor sin egen stil for “jordnær, men håndfast”. Og han påpeger, at han bestemt er en del af holdet, selvom han i dag sidder med i toppen af Netto-kæden med 13.500 ansatte under sig.

“Jeg er selv startet i Netto som 16-årig og har haft samtlige stillinger i kæden, inden jeg blev direktør, så jeg tør godt sige, at jeg ved, hvordan det er at arbejde ude i butikkerne. Det er helt klart min fordel.”

brawbakir_stevenachiam_FV22092.jpg
Som 35-årig skiftede Braw Bakir fra stillingen som regionschef for Nettos butikker i Nordsjælland til jobbet som den mest indflydelsesrige salgsdirektør i dansk detailhandel. Et skifte, han selv beskriver som "ret vildt." Foto: Steven Achiam

Stort jobskifte

Fire måneder før butiksåbningen i Jyllinge sidder Braw Bakir i møde med Nettos øverste chef i Danmark, Tyskland og Polen, Michael Løve.

I det spartansk indrettede mødelokale i detailkædens hovedkontor i Køge er stemningen er god, jovial og afslappet, for de to chefkolleger kender hinanden godt og har stort set fulgtes ad, siden Michael Løve tiltrådte som ny topchef i Netto International i september 2017.

Det var også Michael Løve, der to år efter sin tiltræden gjorde Braw Bakir til ny salgsdirektør for samtlige Netto-butikker i Danmark og dermed til sin de facto højre hånd i virksomheden, der årligt omsætter for over 18 mia. kr.

Det var noget af et jobskifte for den dengang 35-årige Braw Bakir, der kom direkte fra stillingen som regionschef for Nettos butikker i Nordsjælland til jobbet som den mest indflydelsesrige salgsdirektør i dansk detailhandel.

“Og ved du hvad? Jeg var ikke engang sikker på, at jeg var klar, men jeg var ydmyg over for muligheden,” siger Braw Bakir.

Michael Løve var dog ikke i tvivl. I Braw Bakir havde han fundet den helt rette til at stå i spidsen for den transformation og rejse, som Netto allerede var påbegyndt med nye butikker, nyt design og helt nye måder at drive forretning på. En købmand med fingeren på pulsen, simpelthen.

“Braw er vokset op i Netto-kæden, og han kender samtlige butikker. Han ved, hvordan man driver en forretning med succes, og så deler vi værdier og tanker om, hvad det er, Netto skal for fremtiden. Men jeg valgte også Braw til posten, fordi jeg føler, vi har den samme tilgang til måden at omgås folk,” forklarer Michael Løve og griner begejstret, da Braw Bakir viser ham en række slides og fotos fra den årlige Regionernes Dag i Netto, hvor man bl.a. kårer Årets Købmand og Årets Distrikt under stor festivitas.

Salg, salg, salg

Michael Løve finder sin mobiltelefon frem og viser en særlig app, der er udviklet til Nettos ansatte ude i butikkerne. Her spiller Braw Bakir en hovedrolle, for i en lille film er det salgsdirektøren selv, der går rundt i en Netto-forretning og forklarer, hvor og hvordan varerne skal stå på hylderne. Og så ser han direkte ind i kameraet med en klar opfordring:

“Så det er bare om at komme i gang. Nu gælder det om salg, salg, salg,” lyder det kækt fra Braw Bakir.

Begge chefer griner. Videoen er blevet set flere tusinde gange, og Braw Bakir er nærmest blevet en kendis i Netto-regi. ​​

brawbakir_stevenachiam_FV21597.jpg
“Jeg hilser altid på samtlige medarbejdere, når jeg besøger en butik. Altid. Det hænger nok sammen med, at jeg som person er meget jordnær," forklarer Braw Bakir, der her er til åbningsreception i baglokalet i Netto i Jyllinge. Foto: Steven Achiam

Klokken er 07.56, da Braw Bakir stiller sig op ved indgangspartiet i den funklende nye Netto-forretning i Jyllinge. Han samler de ansatte omkring sig.

“Kom bare nærmere,” siger han og holder en impulsiv tale.

“Jeg vil bare takke jer for den kæmpestore indsats, I alle har leveret, så vi i dag kan stå her i sådan en flot forretning. Jeg ved, at rigtig mange har set frem til åbningen, så jeg håber, kunderne belønner jer med masser af salg, for det har I virkelig fortjent,” siger Braw Bakir, mens de første, nysgerrige kunder træder ind for at besigtige butikken. ​​

Braw Bakir går selv ud i baglokalet for at skåle med en række medarbejdere, der står i en rundkreds med croissanter og halvlunken kaffe i hvide plastikkrus. Det er fest på Netto-manér. ​​

På butikschefens kontor fortæller Braw Bakir lidt senere om sin egen tur op gennem hierarkiet i koncernen og ikke mindst om de oplevelser og indtryk, han får, da han som 14-årig for første gang stifter bekendtskab med Danmark.

“Men inden vi starter, vil jeg lige sige, at jeg helst ikke vil fremstå som et godt eksempel på vellykket integration i Danmark. Det skal ikke være sådan en historie, for jeg har været meget heldig og har ikke oplevet den modgang, som mange andre med flygtningebaggrund har,” siger Braw Bakir og kommer med tre eksempler, som understreger pointen.

“Jeg har ikke haft oddsene imod mig. Tværtimod. Jeg har ikke haft en dårlig barndom, jeg har ikke været fattig, og jeg har aldrig boet i en ghetto. Jo, det var da hårdt at komme til Danmark som 14-årig og ikke kunne sproget, men værre var det heller ikke. Sproget kunne jeg jo bare lære.”

Eneste udlænding i Glumsø

Så det gjorde han “the hard way,” som han siger, og fortæller historien om, hvordan han som eneste udlænding landede i en dansk folkeskole i stationsbyen Glumsø på Sydsjælland i slutningen af 1990’erne.

“Jeg skilte mig virkelig ud, for jeg var markant anderledes. Min alder taget i betragtning skulle jeg være startet i 9. klasse, men da jeg ikke kunne sproget, blev jeg sendt ned i 6. klasse, og det var altså lidt underligt, for jeg var jo en 14-årig teenagedreng, der var vant til et meget aktivt liv med masser af venner. Men så skal du næsten have hele historien, og vi skal endnu længere tilbage,” siger Braw Bakir, da vi bliver afbrudt af kontorets højttalersystem:

“Servicemedarbejder til kassen.” ​​

brawbakir_stevenachiam_FV21525.jpg
“Jeg har ikke haft oddsene imod mig. Tværtimod. Jeg har ikke haft en dårlig barndom, jeg har ikke været fattig, og jeg har aldrig boet i en ghetto," fortæller Braw Bakir, der kom til Danmark fra den kurdiske del af Nordirak i 1997. Foto: Steven Achiam

Braw Bakirs far er kurder og flygter i 1994 fra Saddam Husseins regime i Irak. Det sker, “som sådan noget nu gør,” siger Braw Bakir og forklarer, hvordan faderen betaler smuglere for at få ham ud af landet og fragtet til Vesteuropa. ​​

“Men at han lander i Danmark, er en tilfældighed. Han kender ikke noget til Danmark eller danskerne, da han kommer hertil,” forklarer Braw Bakir.

Det lykkes dog faderen at få tilkendt familiesammenføring, og en råkold novemberdag i 1997 lander Braw Bakir sammen med sin mor og søskende i Københavns Lufthavn.

“Vi bliver straks kørt ned til Karrebæksminde, hvor vi bliver indkvarteret i et sommerhus. Huset er helt okay, og der mangler intet, men der er fuldstændig mennesketomt i byen. Jeg er sikker på, at Karrebæksminde er et dejligt sted om sommeren, men om vinteren er det gråt, trist og helt uden liv. Jeg kommer lige fra en millionby i det nordlige Irak med masser af mennesker, og jeg er en gadedreng, som er vant til at være meget ude og spille fodbold med alle mine venner. Nu sidder jeg pludselig i et dansk sommerhus, og jeg kender ikke en sjæl. Altså, jeg husker det som ensomt. Meget ensomt.”

Da det bliver forår, flytter familien Bakir til Glumsø. Braw Bakirs far begynder at arbejde som tømrer, og moderen bliver ernæringsassistent. De lejer et hus og får ikke længere støtte fra nogen flygtningeorganisation eller det offentlige, forklarer Braw Bakir.

Jeg lærer, at man bruger rigtig meget humor og ironi i Danmark, og på den måde lærer jeg at begå mig Braw Bakir, salgsdirektør, Netto

“Vi klarer os selv, men mine forældre savner mere liv omkring sig, så allerede året efter flytter vi til Ringsted, jeg fylder 16 år og får mit første job i Netto,” siger Braw Bakir og smiler.

“Jeg bliver servicemedarbejder. Jeg tror, jeg får det job, da min tidligere skolelærer lægger et godt ord ind for mig. Hun siger sikkert noget i stil med, at jeg har klaret mig godt og er viljestærk. Jeg er villig til at kæmpe for tingene, og det har hun jo ret i,” siger han.

Vil være tandlæge

Braw Bakir elsker jobbet i Netto, og for første gang føler han, at han er del af samfundet, og at han bidrager med noget, der har værdi. Han får venner i Netto og lærer den danske kultur at kende.

“En ting er sproget, noget helt andet er kulturen. De to ting hænger sammen. Jeg lærer, at man bruger rigtig meget humor og ironi i Danmark, og på den måde lærer jeg at begå mig. Men mit sprog halter stadig, og det gør det også, da jeg tager 10. klasse og bagefter HTX, den tekniske handelseksamen. Det er hårdt for mig at studere på det niveau, og jeg synes, der er for meget fysik og kemi og for lidt købmandskab, som jeg kender det fra Netto.” ​​

Braw Bakir tror på det tidspunkt, han skal være tandlæge. Derfor er det afgørende, at han gør sin studentereksamen færdig, så han kan komme ind på tandlægestudiet.

“Men spørg mig ikke, hvorfor jeg vil være tandlæge. Det er bare sådan en idé, jeg har,” siger han.

“Samtidig tager jeg i min fritid flere og flere vagter i Netto, og jeg kan ikke lade være med at sige ja, når de tilbyder mig mere arbejde. Jeg avancerer og bliver 1. assistent med flere lukkevagter om ugen. Det er et stort ansvar som 18-årig, og det gør selvfølgelig, at jeg får endnu sværere ved at følge med i skolen.”

Der er ingen vej udenom. Han bliver nødt til at sige sit job op i Netto, hvis han skal gøre sig forhåbninger om at få en studentereksamen. Det er ikke et let valg, men han får huen i hus og fortsætter endda studierne med en etårig handelseksamen og begynder at læse til markedsføringsøkonom på Niels Brock. Han kan ikke længere nøjes med SU, da han flytter til København, men må tjene nogle flere penge.

“Og så ender jeg selvfølgelig tilbage i Netto. Det er her, det hele går løs,” siger han.

Braw Bakir stiger med rekordfart i graderne. Han begynder som salgsleder i Netto på Frederikssundsvej i Husum, bliver souschef og så butikschef på under seks måneder. Så får ledelsen i Netto øje på det unge talent og sender ham ind som butikschef i Netto på Blågårds Plads på Nørrebro i København.

“Det er en forretning, som har store driftsmæssige problemer, og kundesammensætningen er meget varieret. Her kommer der folk fra hele verden, det er unge som gamle, bistandsmodtagere, højtuddannede og studerende. Samtidig ligger butikken i et område med store integrationsmæssige problemer. Så opgaven er ikke helt så let,” siger Braw Bakir, der som sin første handling opsiger butikkens to sikkerhedsvagter.

“Det sender det helt forkerte signal at have dem stående ved døren. I stedet arrangerer jeg en fodboldkamp mellem butikkens ansatte, de lokale og politiet, og i løbet af kort tid er det igen sjovt at arbejde i Netto på Nørrebro. Vi føler, vi er del af noget større,” siger Braw Bakir, der årene derpå sendes videre rundt til forskellige butikker for at skabe den holdånd, han er blevet kendt for.

brawbakir_stevenachiam_FV22033.jpg
Braw Bakir bruger størstedelen af sin arbejdstid på at tage rundt til Nettos 516 butikker i Danmark. "Jeg kan sagtens nå at komme rundt og besøge en fem-seks butikker i løbet af en dag, og i påsken nåede jeg 55 butikker på to dage,” fortæller han. Foto: Steven Achiam

Omsætning på 300 mio kr

I 2011 bliver han udnævnt til distriktschef for Netto i Hellerup og Gentofte og går fra 30 ansatte til 350 medarbejdere og en årlig omsætning på over 300 mio. kr. En kæmpe omvæltning, husker han.

“Nu er jeg ikke længere ude på gulvet og har den direkte kontakt til mine ansatte, men skal lede gennem andre, og det er svært, føler jeg.”

Men nogen tror på ham, for han er som 24-årig den yngste distriktschef nogensinde i Nettos historie. Han tilbringer fem år i stillingen, før han udnævnes til regionschef. En aften i efteråret 2019 ringer telefonen så hjemme i huset i Skovlunde. Det er Nettos topchef, Michael Løve, der beder ham møde ind på hovedkontoret tidligt næste morgen.

“Den nat sover jeg ikke godt. Jeg er nervøs, for jeg ligger og tænker på, hvad det mon er, Michael vil sige. Da jeg kommer ind på kontoret næste dag, tilbyder han mig stillingen som salgsdirektør. Jeg beder om et par timer til lige at tænke mig om,” husker Braw Bakir.

“Jeg ringer straks til min kone, Shniar, og fortæller hende om jobtilbuddet. Jeg siger, jeg ikke føler, jeg er klar. “Det siger du jo altid,” siger hun, og det ender med, at jeg siger ja til jobbet.”

Braw Bakir stopper op midt i sætningen. Han siger, det er ligesom at blive forældre for første gang.

“Du tror, du kan forberede dig og blive klar, til når barnet kommer. Men du bliver aldrig klar. Uanset om du har malet børneværelset, samlet sengen og installeret autostolen, så er det først, når barnet er der, du kan træde i karakter. Sådan er det også med det her arbejde. Jeg lærer stadig en masse på jobbet,” siger han og forklarer, at Netto er en livsstil, der er gået i blodet på ham.

“Jeg er gul i hjertet og elsker virkelig mit job. Jeg tænker aldrig over, om jeg er på arbejde, om jeg er hjemme eller ude at handle. Det hele flyder bare sammen, og det passer godt til mig som person,” siger han.

“Jeg er rodløs og til tider meget utålmodig. Der skal ske noget, og jeg dur ikke til at sidde stille. Derfor griner jeg også, når jeg tænker på, at jeg engang ville være tandlæge. Det var aldrig gået godt. Faktisk er jeg den eneste i familien, der ikke har taget en videregående uddannelse. Mine tvillingebrødre er begge ingeniører, og min søster er læge. Jeg er gået en helt anden vej og har i Netto fået mulighed for at komme til tops gennem hårdt arbejde, socialt engagement og samarbejde. Det har været vejen frem for mig.”Er du ny leder, eller har du ambitioner om at blive det? Børsens uddannelse "Ny leder" er for dig, der ønsker at kunne skabe resultater gennem god ledelse, kommunikere, coache og give feedback samt sikre høj performance hos dine medarbejdere. Læs mere om uddannelsens andre læringsmål, her.